Palaa aloitussivulle
Keikyän kylässä, nykyisessä Sastamalan kaupungissa, on harjoitettu kädentaitoja luonnonmateriaalin nahan parissa jo lähes sata vuotta. Keikyäläisestä käsityötaidosta on vuosikymmenien kuluessa tullut käsite, joka tunnetaan ympäri Suomea. Nahkapaja Eliisa Marjaana on perheyritys, jonka työmenetelmissä, toimintatavoissa ja arvoissa näkyy väistämättä historian perinteet, keikyäläinen käsityötaito vuosikymmenten takaa.

Nahkamestari Ilkka Syrén on toiminut nahka-alan käsityöyrittäjänä vuodesta 1974, ja Kirsi-vaimon kanssa yhdessä perustettu Eliisa Marjaana täytti 20 vuotta helmikuussa 2010. Nahkapaja Eliisa Marjaanassa jatketaan käsityöläisyyden perinteitä jo neljännessä polvessa. Syrénin suvussa käsillä tekemisen taito kulkee geeneissä.

Tegnologisen kehityksen seurauksena käsityön oli elääkseen toimittava teollisuuden periaatteiden mukaisesti - oltava kustannustehokas ja koneistettava tuotantoaan. Nykyisin nahkatyöhön kuuluvat myös esteettisen mielihyvän tuottaminen ja kauneusarvot. Ala liittyy läheisesti myös taiteeseen. Nahkapaja Eliisa Marjaanan liikeidea onkin tehdä tarpeeseen ja käyttöön kaunista ja käytännöllistä.

Käsityöt nahasta, ja yhteiskunta, jossa elämme on muuttunut paljon sadan vuoden aikana. Meidänkin yrityksemme on muuttunut. Alalle on tullut paljon uusia tervetulleita ilmiöitä ja tulevaisuutta tehdään yhteistyönä. Käsillä tekemisen edistämistä elinkeinona, kulttuurina ja taitona voidaan kehittää yhteisöllisesti, tahtomalla enemmän yhdessä. Käsityöyrittäjyyden uusi strategia ja laatuajattelu auttavat verkostoitumaan. Olemme löytäneet yhteistyötahoja niin naapurista kuin kauempaakin.

Käsityöhön piirtyy aina se maa ja kulttuuri, mistä tekijä on lähtöisin. On parasta olla itse rohkeasti suomalainen, vakaasti jotakin mieltä, ja panostaa siihen!Lehtiartikkeleita:
Nahkamestarille oma teatteri
Keikyästä käsin